Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Будући односи политичког запада са Русијом биће условљени и њиховим односом према Србима и Републици Српској

  22. фебруар 2024.

  БАЊАЛУКА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић изјавио је Срни поводом посјете делегације Републике Српске Руској Федерацији да ће колективни политички Запад, ЕУ и Њемачка морати да буду свјесни да ће будући односи са Русијом бити условљени њиховим конкретним односом према Србима и Републици Српској.

  Павловић је истакао да ће у том контексту и сама Њемачка, њени одговорни сегменти власти, морати да преиспитају своје понашање када је ријеч о српском народу и Републици Српској, као и њихову подршку свом дипломати Кристијану Шмиту.

  “Шмит је овдје, фактички, једино као њемачки дипломата, са њемачким дипломатским пасошем. Он све ради уз подршку САД”, рекао је Павловић и додао да је њемачка држава Шмиту дала званична документа да уђе и руши уставни поредак БиХ, који је дио међународног мировног споразума.

  Говорећи о Ордену Александра Невског који је предсједник Руске Федерације Владимир Путин јуче уручио предсједнику Српске Милораду Додику, Павловић је рекао да он одражава континуитет руске политике према српском народу, али је и порука Западу.

  Према његовим ријечима, за Додика се може рећи да је најодликованији српски државник, јер када се погледа одакле је све добио одликовања – то говори о његовој политичкој каријери, што је значајно за Српску, коју покушавају да загуше све ове деценије.

  “То много говори о политичком успјеху политичког вођства Републике Српске, конкретно Додика и људи који су уз њега све ове године”, нагласио је Павловић.

  Павловић је истакао да је потребно присјетити се Првог и Другог свјетског рата, Совјетског савеза, као и покушаја усвајања у Савјету безбједности УН резолуције о наводној геноцидности српског народа, те разумјети шта симболично и реално представља ово признање које је добила институција предсједника Републике Српске у међународним односима.