Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  ЦРКВА У ТРНОВОМ ДОЛУ – СВЕТО МЈЕСТО ПАМЋЕЊА И ЧУВАЊА КОСОВСКОГ ЗАВЈЕТА

  28. јун 2023.

  БИЛЕЋА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас, на Видовдан, Свету архијерејску литургију у Цркви Светог архангела Михаила у Tрновом Долу код Билеће, у којој се, по предању, причестила војска војводе Влатка Вуковића пред одлазак у Косовски бој 1389. године.

  Владика Димитрије је, обративши се окупљеном народу из Херцеговине и шире, изразио очекивање да ће то, прво овогодишње окупљање на Видовдан код Цркве у Tрновом Долу, која се обнавља, постати традиционално, како би сви на тај начин наставили да уграђују себе у Косовски завјет, јер су Срби народ тог завјета.

  “Као што се српска војска кнеза Лазара причестила у цркви Самодрежи, тако се војска краља Tвртка Котроманића и његовог војсковође Влатка Вуковића причестила овдје пред одлазак на бој на Косово”, рекао је владика Димитрије, који је литургију служио са бројним свештенством епархије-захумско херцеговачке и приморске.

  Владика Димитрије је захвалио свим Билећанима и осталима, који су радили на обнови храма у Tрновом Долу, који ускоро треба да буде освештан и поручио да сви треба да буду јеванђељски и праведни људи, као што је био кнез Лазар током цијелог живота.

  Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић истакао је да црква у Tрновом Долу код Билеће једно од светих мјеста памћења, која су важна за косовско-завјетни, светосавски и српски систем вриједности.

  “На том завјету је створена и Република Српска, која је настала као српско `не` могућности новог геноцида”, рекао је Павловић новинарима.

  Он је додао да је Република Српска реафирмација српског културног идентитета, који почива на систему вриједности Косовског завјета, који је универзалан, српски, свјетски и цивилизацијски и почива на сталној борби за слободу.

  “На овом мјесту, одакле су наши преци кренули на Косово поље и оваквим окупљањима треба да памтимо тај систем вриједности и да на њему градимо будућност”, истакао је Павловић.

  Мјештанин села Мека Груда Младен Вуковић навео је да су обнова цркве у Tрновом Долу, те служење литургије на Видовдан и тродневне манифестације о Косовском завјету у Tребињу и Билећи, догађаји значајни не само за овдашње становништво, већ и за све Србе.

  “Ово је темељ, одавде су кретали часни барјаци у тешким временима. Сви Видовдани се виде у овом данашњем и са овога мјеста”, рекао је Вуковић.

  Он је додао да је завршено пола посла на обнови цркве, а да треба уредити околину у складу са старином и значајем храма, наводећи да је око 200 мјештана учествовало у радовима током посљедње двије године.

  Tродневна манифестација “Косовски завјет: историја и култура памћења у Републици Српској” одржана је од 26. јуна до данас у Музеју Херцеговине у Требињу и у Трновом Долу код Билеће у организацији Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Музеја Херцеговине у Требињу.

  Преузето са: Срна