Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Одржана трибина „ГЕОПОЛИТИЧКЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ И РЕПУБЛИКА СРПСКА“

  12. април 2023.

  У понедјељак, 3. априла 2023. године у организацији Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске одржана је трибина на тему „ГЕОПОЛИТИЧКЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ И РЕПУБЛИКА СРПСКА

  Своје погледе на наведену тему представили су излагачи:

  •  Професор Пјер Емануел Томан (Pierre-Emmanuel Thomann), професор из области геополитике на Универзитету Lyon III Jean Moulin као и на ISSEP у Лиону, Француска. Оснивач је и предсједник међународне асоцијације EUROCONTINENT са сједиштем у Бриселу, Белгија. Централни дио његовог научног истраживања је реформа европског пројекта кроз геополитичку анализу и препознавање заједничких интереса држава и народа на европском као и на евроазијском нивоу.
  • Професор Александар Љвов (Alexander Lvov), професор филозофије на Универзитету у Санкт Петербургу, Русија. Стручњак је из области филозофске антропологије и филозофије културе, као и историје филозофије. Аутор је преко педесет радова из ових области. Тренутно је замјеник шефа катедре за филозофију на Институту за филозофију у оквиру Универзитета у Санкт Петербургу.
  • Професор Питер Мантело (Peter Mantello), професор из области медија, етике и технологије на Ritsumeikan Asia Pacific University у Јапану. Стручњак је за питања савремених медијских технологија као и вјештачке интелигенције и са
   њима повезаног савременог тероризма. Аутор је неколико истакнутих монографија из ових области, а његова најновија истраживања усмјерена су на анализу геополитичких промјена и медијске манипулације.
  • Професор Даглас Марк Понтон (Douglas Mark Ponton) је ванредни професор енглеског језика и превођења на Одсjеку за политичке и друштвене науке Универзитета у Катанији. Његови истраживачки интереси обухватају анализу политичког дискурса, еколингвистику и прагматику. Био је на професорским и истраживачким позицијама на универзитетима у Катанији, Месини и Пизи. Члан је уредничког одбора Руског лингвистичког часописа, лингвистички је консултант за Vernon Press и рецензент бројних домаћих и међународних часописа.

  Улогу уводничара и модератора на овом догађају преузела је др Богдана Кољевић Грифит.

  Уз активно учешће у дискусији трибини су присуствовали предсједник Републике Српске, господин Милорад Додик, и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, проф. Жељко Будимир.

  Заинтересованост и активно учешће представника образовних, научних и друштвених институција, медија те студената универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву и током овог догађаја показују да теме којима се бавимо и садржаји које доносимо јавности током догађаја , као и материјали који током догађаја настају, одговарају на нека од најактуелнијих друштвено-политичких питања у Републици Српској, али и шире. Видео-прилози са одржаног скупа биће ускоро доступни јавности путем интернет-странице и YouTube канала Центра.