Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Павловић: Декларација Сабора озбиљан документ на којем треба радити

  11. јун 2024.

  Душан Павловић, директор Центра за друштвено-политичка истраживања, каже за АТВ да је резолуција о Сребреници разбила илузије добронамјерних људи који су вјеровали да са друге стране немају зле намјере, а да је Декларација усвојена на Свесрпском сабору порука “сад је доста”.

  “На личном плану сам доста еуфоричан. Поред свега што се дешавало, имам импресију нечега што је суштински важно, а то је континуитет. Упркос свим падовима и кризама, ситуација гдје се цијели свијет обрушио на српски народ, видим да српске елите и српски народ узраста у свим кризама, превазилази себе, спреман је да одговори на њих. Чак сада и боље препознаје процесе и глобалне и регионалне. Нешто значајно дешавало. Требаће времена да се то дубински анализира. То је значајно не само на историјском нивоу, него и на метаисторијском нивоу.

  Он истиче да су упућене многе поруке, али оно што је најважније да су те поруке рационалне, промишљене и суштински добронамјерне и позитивне.

  “Види се да се озбиљно приступало свему. Ко год буде читао Декларацију, видјеће да се ту позива на мир, на сабирање српског народа. Изражава се захвалност Српској православној цркви, њена улога је неизмјерна. Али се именују и припадници српског народа других вјероисповијести. Ми поново крећемо да се сабирамо и сабирамо се за нешто добро и проактивно. Ни за шта лоше, ни против кога, него за нешто добро”, каже Павловић.

  Он истиче да овај сабор поред зрелости који је показала српска елита, почети да зауставља процесе разарања и сукоба и полако почети да ставља српски народ на позицију коју треба да има, а самим тим да стабилизује читав регион.

  “Чека нас огроман посао. Дефинисали смо стратешки документ српског народа. Овај документ тек треба да се усваја и развија. Сви они који су одговорни, који су ту зарад општег добра, за све њих има итекако посла”, каже Павловић.

  Он истиче да је резолуција о Сребреници разбила илузије код свих који су били добронамјерни и мислили да ти људи нису тако злонамјерни и да немају намјеру да нас униште.

  “Када су видјели да хоће да нам узму част, образ, идентитет, фактички српски народ и његова елита је реаговала и рекла ”сад је доста”, прешли сте црвену линију. Толерисали смо геноцид, прогоне, убиства, али нисмо могли да толеришемо да нам узму част и образ. То показује да је код нас и даље јак идентитет”, каже Павловић.

  Он поручује да су сви отворени за конструктивне критике, јер смо озбиљно друштво.

  “Ово око 9. јануара је изазвало велику буру емоција, мислим да је то добро. То показује да смо ми овдје идентитетски укоријењени. Крваво смо платили то што данас имамо 9. јануар. Добро је што народ реагује. Сада треба сјести и образложити паметно и на прави начин, шта то значи, у ком правцу се иде, шта се тиме добија, какав статус остаје 9. јануара. То треба гледати као позитивну ствар. Они који нису добронамјерни и који ће гледати да остваре неки свој лични или политички бенефит, с таквим људима треба пажљиво. Они који нису наклоњени и који су злонамјерни, они су или несвјесни шта раде или су на платном списку и слуге неких великих сила које нас дробе. Свима треба дати времена”, каже Павловић.

  Извор: АТВ