Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Павловић: Лажно представљање Шмита – дипломатски скандал

  13. октобар 2023.

  Директор Јавне установе Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић оцијенио је као невјероватан дипломатски скандал лажно представљање њемачког грађанина и дипломате Кристијана Шмита, који је кршио законе и Устав БиХ, уз активну подршку њемачких институција.

  Павловић је рекао да се стиче утисак да њемачка политика није промијенила свој однос према становништву и територијама у овом дијелу Европе, па самим тим ни према Србима, које и даље сматра нижом расом којом треба они да управљају као супериорна раса.

  – Доказ за то је и њемачко слање свога политичара у БиХ, који је доказани припадник окорјелих нацистичких структура и организација у Њемачкој, који се лажно представља као високи представник – нагласио је Павловић.

  Према његовим ријечима, оно што је претпостављано као велика вјероватноћа о Шмиту јуче је и потврђено.

  – Наиме, њемачки грађанин и дипломата Шмит је улазио у БиХ више пута и кршио законе и Устав БиХ уз активну подршку њемачких институција. Ово је шокантно сазнање и веома забрињавајуће у свјетлу резултата разорног дјеловања њемачке политике у 20. вијеку на овим просторима. Ово је невјероватан дипломатски скандал и урушавање суверенитета БиХ, ако он уопште постојин – поручио је Павловић.

  Павловић је подсјетио да је Њемачка политика на овим просторима у 20. вијеку проузроковала стравичне злочине и масовна милионска страдања народа, а нарочито Срба.

  – Посљедица њемачког разорног дјеловања на овим просторима је и геноцид над Србима у НДХ за коју сносе директну одговорност. Узрок оваквом дјеловању њемачке политике је, између осталог, расна иделогија, која је Славене уопште, те и Србе сматрала нижом расом која не може сама да ствара цивилизацију ни државу, те потребује вишу расу /њемачку, наравно/ да јој организује егзистенцију, али у улози робова и слугу више расе, односно њемачке државе – навео је Павловић за Срну.

  Он је истакао да се данас зна да је Њемачка најдиректније одговорна за разбијање друге Југославије и крваве грађанске ратове са огромним бројем убијених и страшним економским и привредним уништењем бивших република, а данашњих држава.

  ЗАШТО ЈЕ ЊЕМАЧКА ВЛАДА УКЉУЧЕНА У РУШЕЊЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ПРЕДСЈЕДНИКА СРПСКЕ?

  Поставља се, додао је он, веома важно питање – зашто је Њемачка влада укључена у рушење институције предсједника Републике Српске, а самим тим и самог ентитета кроз подршку њиховом дипломати Шмиту, да се лажно представља у БиХ и руши њену дејтонску структуру?

  – Говоримо о међународном документу велике важности. Да ли то Њемачка покушава да поново овдје изазове нестабилност и сукобе преко свога дипломате који илегално борави у БиХ, а коме њемачке званичне структуре обезбјеђују оружану пратњу и дипломатску подршку – упитао је Павловић.

  Он је констатовао да се до овог тренутка званична Њемачка није оградила од незаконитог и противуставног дјеловања свога грађанина и дипломате Шмита у БиХ.

  – Што се тиче покушаја једног Нијемца, припадника нацистичких структура, да уруши институцију предсједника Републике Српске и присили нас на послушност и служење “припадницима више расе”, наш одговор је увијек исти. Република Српска је настала 9. јануара 1992. године као српско НЕ новом геноциду и одбрањена у Одбрамбено-отаџбинском рату упркос Нато бомбардовањима и ратовању на страни оних који су хтјели да коначно ријеше српско питање. Ми своју слободу, односно Републику Српску, настављамо бранити и градити свим расположивим средствима – рекао је Павловић.

  ПОЗИВ МЕДИЈИМА ДА ИСПИТАЈУ ЊЕМАЧКЕ НАДЛЕЖНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

  – Вјерујем да би наши медији имали занимљивих питања за њемачке надлежне институције, чланове Савезног парламента те часне и одговорне политичаре и политичке странке у Њемачкој, које се боре против тоталитаризма и повампиреног нацизма. Уколико се неко од медија одлучи на такве кораке, код нас на веб страни постоје сви материјали о нацистичког саги Шмита, на енглеском и руском језику – навео је Павловић.

  Павловић је подсјетио на ранија саопштења у вези са Шмитом https://cdpirs.org/pavlovic-smit-pokusava-da-zavrsi-posao-ideoloskih-i-politickih-predaka/ и информацијама https://cdpirs.org/kristijan-smit-dughovi-iz-proslosti/ које је ЦДПИ доставио институцијама и јавности.

  Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је јуче да су провјере показале да је Кристијан Шмит нелегитиман и да заправо у БиХ представља Њемачку, а не УН.

  Нешић је позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

  Извор: РТРС