Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Павловић: Нова резолуција о Сребреници у режији “Муслиманске браће”

  9. март 2024.

  Извор: Срна

  Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић изјавио је Срни да је операција са циљем усвајања нове резолуције у УН о Сребреници осмишљена и руковођена од структура “Муслиманске браће” /СДА/ из БиХ и иностранства.

  Према Павловићевим ријечима, све су прилике да је тачна објављена информација о покушају нове резолуције у УН о Сребреници, што захтијева промишљање на више нивоа и разумијевање ко је покреће, шта реално може да постигне са њом и који су му могући циљеви.

  Он сматра да ову активност несумњиво покрећу радикална исламистичка структура “Муслиманска браћа”/”Млади Муслимани” у БиХ, односно СДА.

  Павловић је подсјетио да су главни оснивачи и врх СДА били припадници ове панисламистичке структуре још од времена прије и током Другог свјетског рата. Иако ова структура нема своје чланове, позиције и сараднике само у СДА, Павловић је указао да СДА, поред једног дијела Исламске заједнице у БиХ, чини језгро “Муслиманске браће” у БиХ и региону.

  “Није случајно што најдужа улица у муслиманском дијелу Сарајева носи назив Млади Муслимани /Муслиманска браћа/. Куриозитет јесте да се улица налази само неколико стотина метара од сједишта ОХР-а, а да никада ниједан високи представник није покушао да промијени назив који носи према организацији која је фактички идеолошки коријен свих савремених исламистичких терористичких организација у свијету”, навео је Павловић.

  ЦИЉ – СТВАРАЊЕ ИСЛАМИСТИЧКЕ ДРЖАВЕ И УСПОСТАВЉАЊЕ ШЕРИЈАТА

  Циљ ове панисламистичке радикалне структуре у БиХ, нагласио је он, јесте стварање исламистичке државе и самим тим успостављање шеријата.

  “То је само један корак ка успостављању шеријата на подручју Европе. У том пројекту бијели европски муслимани у потенцијално муслиманској европској држави БиХ увелико скраћују вријеме потребно за успостављање ислама легитимним елементом европског културног идентитета. Због тога је за радикални ислам жртвовање својих припадника, нарочито припадника традиционалног /нерадикализованог/ ислама, често корисно у контексту стицања имиџа и улоге жртве, а истовремено и због радикализације нарочито млађих генерација из традиционалног /нерадикалног/ модела ислама.

  Инструментализација тих несрећних жртава, као и жртава злочина над заробљеним припадницима активног и резервног састава муслиманске 28. дивизије, војске под контролом ове панисламистичке структуре, јавности је позната”, рекао је Павловић.

  Павловић је указао да се кроз разумијевање стратешких циљева и тактичког дјеловања за постизање ових циљева, односно modus operandi “Муслиманске браће” у фази цивилизацијског џихада /дјеловање кроз политику и културу док не постану већина у одређеном друштву/, може лакше разумјети зашто се на глобалном нивоу инсистирало и инсистира на наводном геноциду над муслиманима у Европи.

  Иако “Муслиманска браћа” практикују различит начин дјеловања и организовања у свакој посебној држави у свијету, када је Европа у питању “геноцид” над муслиманима у Европи им је неопходан да као жртве могу много лакше да освајају друштвено-политички простор у државама у којима дјелују заједено са осталим исламистичким структурама.

  “Подразумијева се да су према овој матрици и наративу, осим УН, и све европске државе криве што су `злим Србима` дозволиле да почине `геноцид` над муслиманима. Наравно, како даље плету мрежу ове структуре, европске државе никада не би дозволиле такав злочин да жрве нису били муслимани”, навео је Павловић.

  УЛОГЕ ЗЛАТКА ЛАГУМЏИЈЕ И ЕМИРА СУЉАГИЋ

  Да је ова операција осмишљена и руковођена од структура “Муслиманске браће” /СДА/ из БиХ и иностранства, указује, каже он, неколико чињеница.

  “Златко Лагумџија је /као предсједник СДП-а/ све вријеме рата био уз Алију Изетбеговића у његовом ратном Предсједништву и заступао потпуно исте политичке циљеве и наратив o узроцима и карактеру грађанског рата у БиХ. Системско негирање масовних злочина и етничког чишћења над Србима у муслиманском дијелу Сарајева је и данас политичка матрица не само СДА, већ и Лагумџинијих насљедника”, рекао је Павловић.

  Друго име, додао је он, које може бити дио операције, а којe има битан утицај на муслиманско/бошњачку дијаспору по Европи и САД, нарочито ону из Подриња, јесте директор Меморијалног центра Поточари Емир Суљагић.

  “Јавности је више него познато дјеловање бившег преводиоца у Холандском контигенту УНПРОФОР-а у енклави Сребреница током рата, који тврди за себе да је лично састављао извјештаје ове УН војне формације који су се даље преко Сарајева и Загреба слали у сједиште УН у Њујорку. Према документима муслиманских обавјештајних структура, његово сарадничко кодно име је било `крешталица`. Јасно је да је Меморијални центар Поточари под контролом структура `Муслиманске браће` у БиХ, односно СДА. Самим тим је јасније одакле Суљагић може евентуално бити у овој операцији”, нагласио је Павловић.

  АКО НЕМА ШАНСИ ДА РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ БУДЕ УСВОЈЕНА – ЗАШТО ЈЕ ПОКРЕЋУ?

  Када даље покушавамо разумјети шта је циљ операције ове панисламистичке структуре, Павловић је истакао да се морају у обзир узети и садашњи међународни контекст тј. однос снага и у Савјету безбједности. Позиција Републике Српске и Срба као народа у извјесној мјери је јача него 2015. када је Русија подизањем руке амбасадора Чуркина уложила вето на резолуцију којом су покушали да цијели српски народ прогласе геноцидним.

  “Наравно да им ова операција стављања омче геноцидности нашој дјеци око врата неће бити заборављена”, поручио је Павловић.

  Ако је више него извјесно да нова операција покушаја усвајања резолуције о геноциду у Сребреници у Савјету безвједности УН нема готово никакве шансе да успије, зашто су је ове структуре покренуле?

  “Одговор можда лежи у стратешком циљу и доктрини панисламистичких структура у БиХ, односно СДА. Наиме, јачање демократских процеса кроз сарадњу изабраних представника сва три конститутивна народа у БиХ и њен напредак је у директној супротности са агендом стварања исламске /унитарне/ државе БиХ. Познато је да ове структуре кроз стално изазивање кризе у држави, слабљење јаких демократских институција и владавине права дугорочно урушавају демократска друштва ради успостављања владавине шеријата. То можемо доста добро видјети кроз феномен тзв. `Арапског прољећа`”, навео је Павловић.

  Он је подсјетио да су структуре СДА све ове године блокирале сваки договор и заједничко дјеловање изабраних политичких представника три конститутивна народа у БиХ, а сходно Уставу БиХ, односно Дејтонском мировном споразуму.

  “Значајно је да су изабрани представници Срба и Хрвата, упркос тешкој и болној заједничкој историји, успјели да нађу заједничку платформу за конкретне кораке ка изласку из ратне психологије и реалности. Истовремено, то све ове године није било могуће са СДА, читај `Муслиманском браћом` у БиХ”, нагласио је Павловић.

  Сада када су неки процеси откочени на нивоу БиХ, а захваљујући и чењеници да је сада умјесто СДА на политичкој сцени тзв. “тројка”, СДА губи механизме блокаде, слабљења демократских процеса, те стварања де факто исламске државе на терену у БиХ, сматра Павловић.

  МОГУЋИ СЦЕНАРИЈИ

  Павловић је истакао да се овдје отвара неколико питања и могућих сценарија, а само неки од њих су ови:

  Прво, каже он, уколико се покрене процес усвајања резолуције о Сребреници пред Савјетом безбједности УН у јулу, то ће подразумијевати значајну политичку, медијску и лобистичку кампању у БиХ и иностранству од радикалних панисламистичких структура “Муслиманске браће” /СДА/, те њихових деценијских идеолошких, политичких и бизнис партнера.

  Друго, на међународном плану то може имати различите импликације, укључујући изборе у САД. Наравно да ће већина муслимана у САД гласати за демократе тј. Џозефа Бајдена и однос према овој резолуцији може имати одређене посљедице по изборне резултате. Ситуација са сукобом Израел-Палестина само даје на значају овом питању.

  Треће, за српски народ су можда најважнији ефекти ове операције на унутрашњем плану, тј. у БиХ.

  “Уколико дође до покретања процедуре усвајања резолуције у Сребреници у Савјету безбједности УН, јасно је да ће Република Српска, њених изабрани представници и институције бити јасно и јавно против њеног усвајања. То ће додатно да загрије узаврелу политичку ситуацију у БиХ која се посљедњих мјесеци колико-толико смирује. Наравно да ће политичка `тројка` из ФБиХ морати да подржи ову резолуцију јер ће већ бити под огромним медијским и политичким притиском што сарађује са Републиком Српском. Наравно од `тројке` ће се константно инститирати на експлицитном политичком ставу по питању односа Републике Српске и њених представника о наметнутој теми Сребренице. Постоји могућност да `сасвим случајна` колатерална штета ове операције `резолуција о Сребреници` буде политичка `тројка` из муслиманског дијела Сарајева, а политички бенефит има једино панисламистичка структура `Муслиманске браће` у БиХ тј. СДА, као и у јулу 1995. године”, навео је Павловић.

  Иако се на први поглед чини да конститутивни елемент идентитета бошњачке нације, који је, такође, пројекат панисламистичке структуре “Муслиманске браће” у БиХ тј. СДА, није нешто што би се на овај начин злоупотребљавало, он је рекао да многи досадашњи примјери инструментализације свог становништва и осталих “темељних вриједности” убјеђују у супротно.

  Павловић је закључио у изјави Срни да ће наредни догађаји помоћи бољем разумијевању да ли је ријеч о најновијем покушају преузимања контроле над процесима успостављања исламске /унитарне/ БиХ путем инструментализације нечега што представљају као најсветији дио свог идентитета.