Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Павловић: Зашто њемачка власт покушава да уништи Републику Српску?

  15. октобар 2023.

  Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић упутио је отворени апел међународној заједници са позивом да утиче на деструктивну њемачку политику у БиХ и кораке њемачког држављанина Кристијана Шмита.

  Шмит себе и даље назива високим представником за БиХ, иако његову кандидатуру није одобрио Савјет безбједности УН, подсјећа Руска газета.

  – Истовремено, он све више постаје фактор дестабилизације ситуације у земљи, по сопственом нахођењу меша се у унутрашње ствари балканске државе, не сноси никакву одговорност за своје поступке и смјењује законодавну, извршну и судску власт. власти. Сва ова срамота се дешава уз активну подршку Берлина – истиче се у тексту Руске газете.

  Павловић је истакао да је фокус Нијемаца у региону на Републици Српској, коју Шмит по свему судећи жели да уништи.

  Истовремено, како истиче, немачко руководство ни не покушава да се дистанцира од противуставног и незаконитог деловања свог политичара у БиХ.

  – Што се тиче покушаја једног Нијемца, припадника нацистичких структура, да уништи институцију предсједника Републике Српске и натјера нас да се повинујемо и служимо “представницима надмоћније расе”, наш одговор је увијек исти. Република Српска је створена 9. јануара 1992. године као српско “не” новом геноциду. Она се борила у одбрамбено-отаџбинском рату, упркос НАТО бомбардовању и војној акцији Запада на страни оних који су хтели да коначно ријешити српско питање. Настављамо да бранимо и градимо нашу слободу, односно Републику Српску, свим расположивим средствима – изјавио је Павловић за Руску газету.

  У међувремену, Срби у БиХ имају о чему да брину, истиче се у тексту.

  – Овај народ је увек бирао праву страну историје, проливао крв у борби против фашизма, а његови научни кругови се и данас активно супротстављају свим врстама ревизионизма. У том контексту, у Бањалуци посебно забрињава личност самог Шмита, који се прославио тиме што је као државни секретар њемачког Министарства одбране покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса – наводи Руска газета.

  Шмитову биографију и идеолошка увјерења детаљно су проучили стручњаци Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и дошли до следећег закључка:

  “Идеолошки и политички дискурс Кристијана Шмита је усмјерен на одржавање нацистичке традиције Вермахта, вођење заједничких и систематских политичких догађаја са обожаваоцима нацистичких злочинаца, као и рехабилитацију оних које су Хитлер и нацистичка Немачка почастили као највеће хероје”.

  – Активности Кристијана Шмита у БиХ су по много чему контрадикторне и алармантне. Не могу се посматрати ван наведеног контекста, који има историјски континуитет. Кристијан Шмит поштује традицију нацистичких војних јединица, које су директно одговорне за геноцид над српским народом и злочином против човјечности – закључили су стручњаци.