Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Представљена књига Јелене Гускове о спољној политици Русије на Балкану

  26. март 2024.

  У Академији наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у Бањалуци вечерас је представљено друго допуњено издање књиге “Спољна политика Русије на Балкану 1985-1995” члана Руске академије наука Јелене Гускове, која у овом дјелу објашњава зашто је изостала руска помоћ Србима у том тешком периоду.
  “Имала сам обавезу да у књизи фактографски објасним шта се тада дешавало са Русијом, ко је водио њену спољну политику и како се Русија понашала за вријеме договора у Дејтону.Ова књига биће основа будућим историчарима који ће проучавати тадашњу југословенску кризу, па и то како је Русија учествовала у спасавању Срба на овим просторима”, рекла је Гускова новинарима.

  Професор међународних односа Жељко Будимир, који је и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, рекао је да је дјело Гускове, које се бави тадашњом југословенском кризом, важно са аспекта међународних односа.

  “Ово дјело показује руско-српске односе који су стратешка магистрала од које зависи положај српских земаља, а посебно Српске у овим тешким временима. Мој закључак из ове студије, као и из историје југословенске кризе, јесте то да када је Русија слаба, српске земље се налазе у непоправљивом положају”, рекао је Будимир.

  Професор историје Горан Латиновић је рекао да је научна монографија Јелене Гускове једна од најбољих на том плану када је ријеч о југословенском рату од 1991. до 1995. године, те да се у њој, између осталог, може увидјети да су Срби све вријеме рата тражили и очекивали помоћ Русије, али да је она изостала.

  Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Српске Душан Павловић рекао је да је књига Гускове од непроцјењивог значаја за академску и политичку заједницу, као и за сваког појединца, јер пружа дубок увид у сложене односе Русије и бивше Југославије током бурних деведесетих година прошлог вијека.

  “Аутор нас подсјећа на истину о дешавањима која су обиљежила задњу деценију 20. вијека. Српски народ је тада био суочен са изазовима без преседана, док су Руси истовремено водили битку за очување здравог разума и националног идентитета пред ударом западне пропаганде.

  Ова књига нас подсјећа на то да је висока цијена којом се плаћа заборав традиције, али и да истина, ма колико била болна, има моћ да нас обликује и подстакне на размишљање”, рекао је Павловић.

  Он је додао да је Гускова својим истраживањем допринијела дубљем разумијевању овог кључног периода у историји.

  “Њено дјело ће остати трајан извор знања и инспирације за све оне који желе да разумију комплексност међународних односа и њихов утицај на судбину народа. Надамо се да ће њена књига постати обавезно штиво за све оне који желе да сагледају дубље слојеве историје и геополитике”, рекао је Павловић.

  Промоцији књиге, објављене у сарадњи Центра за друштвено-политичка истраживања Српске и Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, присуствовале бројне личности из јавног, друштвеног, политичког и научног живота Српске.

  Дио атмосфере са промоције књиге "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе" у Великој сали АНУРС-а.

  Posted by ЈУ Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске on Thursday, March 28, 2024