Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Представници ЈУ ЦДПИ РС на откривању споменика хероју са Кошара Предрагу Пеђи Леовцу

  28. јун 2024.

  На Видовдан 2024. откривен споменик хероју са Кошара Предрагу Пеђи Леовцу

  Дана 28. јуна 2024. године, Културни центар “Предраг Пеђа Леовац” и Општина Пљевља организовали су свечано откривање споменика хероју са Кошара, Предрагу Пеђи Леовцу.

  Свечаном догађају је, испред Центра за друштвено-политичка истраживања и као представник институција Републике Српске, присуствовао Милан Милаковић. Значајно за поменути је да су Милан и Пеђа били пријатељи још од времена школовања на Војној академији у Београду коју су обојица завршили као припадници 51. класе.

  Милан Милаковић са Милом Леовцем, оцем Предрага Пеђе Леовца

  Овом приликом, на гробу хероја са Кошара Милан Милаковић је уручио амблем Републике Српске његовом оцу Мили Леовцу као симбол захвалности, међусобне подршке и повезаности Црне Горе и Републике Српске.

  Кроз историју Српски народ је увијек водио одбрамбене ратове и бранио своју отаџбину, од Косовског боја 1389. године па све до данашњих дана. Чување јунака од заборава и његовање система вриједности, који произилази из Косовског завјета, могуће је само кроз живу културу памћења. То је управо ова свечаност у Пљевљима којом се шаље порука неопходности јединства српског народа у Црној Гори, Србији и Републици Српској у циљу опстанка и заједничке будућности. Овај задатак потврђен је и Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору 8. јуна 2024. године.