Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Саопштење директора Центра поводом актуелних дешавања

  22. септембар 2023.

  У контексту тренутних историјских и геополитичких прилика и процеса дугог трајања, неопходно је да будемо свјесни колико је свесрпско јединство неопходно и кључно, ако желимо да наша дјеца и нова покољења имају шансу да живе као слободни људи, свјесни и поносни на свој културни и национални идентитет.

  Генерације наших предака које су стварале српске земље у 19. и 20. вијеку су и те како биле свјесне да се права и истинска слобода увијек мора освајати великом жртвом. Научили су нас, а прије свега обавезали својим животима, да не заборавимо да свака „слобода“ која је поклоњена, у ствари, крије мањи или већи степен зависности или чак ропства.

  Данас је императив да будемо свјесни да се та освојена слобода, коју су генерације наших предака животима плаћале, мора бранити по сваку цијену. Кључни предуслов за одбрану слободе у данашњим условима је системско успостављање и развој јединства и борба за истину.

  У том смислу и сви напади на институције Републике Српске и легитимно изабране представнике у тим институцијама могу се разумјети као напади стратешког карактера, али различитих тактичких облика с циљем уништења српских држава и нашег народа. У том смислу овакве ситуације захтијевају и адекватан одговор: јачање свијести о неопходности додатне изградње и очувања јединства свих Срба у Републици Српској и српским земљама те нашег идентитета, ослободилачких традиција и успомена на великане тих традиција.

  Колико је све горе наведено неопходно у данашње вријеме, потврђује и кратки пресјек, материјал припремљен од стране сарадника центра који у прилогу достављамо.

  Душан Павловић

  Директор ЈУ Центра за друштвено-политичка истраживања

  Републике Српске

  ______________

  Пратећи документи

  1. Кристијан Шмит-повратак дух(г)ова прошлости
  2. Њемачка парламентарна група – упит савезној Влади