Изабери језик:
 • Српски језик
 • English
 • Русский
 • Јавна установа

  Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске

  Саопштење Душана Павловића, директора Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске, поводом 22. априла – Дана сјећања на пробој јасеновачких логораша и жртве Геноцида над Србима у НДХ

  21. април 2023.

  Током историјског хода српског народа на овим просторима, дужим од једног миленијума, бројни су периоди обиљежени великим страдањима али и побједама. Међутим, искуство Геноцида над Србима у НДХ, гдје је око 2 милиона Срба, заједно са јеврејским и ромским народом било одређено за уништење, надвија се у својим застрашујућим размјерама над свим дотадашњим искуствима и нашем колективном памћењу. Овај библијски догађај је умногоме промијенио свијест и приступ животу српског народа.

  Ове године, 22. априла, навршава се 78 година од пробоја посљедње групе преживјелих логораша из јасеновачке творнице смрти. Памтимо пробој обруча зла, херојски чин самооослобођења којим су јасеновачки логораши од жртве постали побједници. Република Српска, настала је као одјек НИКАД ВИШЕ искуству Геноцида над Србима и покушајима разградње и уништења Срба у цјелини. Данас је Република Српска гарант нашег биолошког и сваког другог опстанка. НИКАД ВИШЕ је и став и свијест, а изговорено у Доњој Градини постаје чврсти штит око језгра нашег предањског идентитета.

  Наша институционално детерминисана, национална култура памћења треба да се развије у културу будности, која ће да брани опстанак и развој наше отаџбине Републике Српске као гаранта сигурности и напретка свих њених грађана.

  У тој будности окупимо се 23. априла у Доњој Градини!

  Не заборавимо да су наше постојање и слобода данас освијетљени ореолима мученика и хероја. Нека наше свједочење у Доњој Градини злу које је и даље присутно буде опомена, а наш опстанак, напредак и слобода завјет нашим светим мученицима и херојима.

  Душан Павловић

  Директор ЈУ ЦДПИ Републике Српске